Dwingeloo en omgeving

Kom jij genieten van de prachtige ongerepte natuur in Drenthe, ben jij een echte geschiedenis fanaat? Of wil je jouw vakantie een sportieve invulling geven? Onze B&B is het perfecte middelpunt van jouw keuze en de prachtige omgeving waarin de B&B ligt geeft jou alle mogelijkheden.

Ontdek Drenthe op jouw manier! Wij geven je graag wat inspiratie om alvast een beetje weg te dromen en jouw perfecte weekendje weg of vakantie te plannen!

Zoals het openluchtzwembad, wat nu omgetoverd is tot Beleefpark Dwingeloo. Je kunt er zwemmen, klimmen en bovenal ontdekken. Tussen de hoge bomen van het bos kun je onder andere muziek maken, balanceren, slingeren of een toneelstuk opvoeren. Om af te koelen kun je op zoek gaan naar de keienrivier of neem een duik in het zwembad. Over het hele terrein verspreid vind je houten speeltoestellen. Klim naar de – nagemaakte – Siepeltoren van Dwingeloo, bouw hutten van takken die je vindt in ons bos, volg het balanceerpad, trotseer het klimtoestel met slingertouw en klimnet of maak muziek op de levensgrote xylofoon. Uiteraard is op het terrein ook drinken, ijsjes en ander lekkers verkrijgbaar. Kortom, lekker buiten genieten!

Of geniet van een mooie tentoonstelling in het Drents Museum in Assen of ga op safari in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Veel is mogelijk met Dwingeloo als uitvalsbasis.

Schaapskuddes

De schaapherder loopt dagelijks met zijn schaapskudde op het Dwingelderveld. Iedere dag rond 17.00 uur keert hij terug met zijn kudde en kunnen kinderen de schapen aaien en knuffelen tijdens het knuffelkwartiertje. Deze kooi ligt aan Achter ’t Zaandt in Dwingeloo.

an-de-esch-fotos (44)

Reis door de Melkweg in Dwingeloo

In De Melkweg ontdek je wat je ziet met radio-ogen. Je loopt met grote stappen door de geschiedenis van de radiosterrenkunde, waarom is Nederland zo belangrijk daarin geworden?  Ontdek “onze” plek in De Melkweg en ga de strijd aan in de radio-battle.

Aan de rand van het Dwingelerveld staat een radio telescoop. ASTRON, het Nederlands instituut voor radio astronomie bestudeert met deze telescoop al sinds 1956 het heelal. In de Open Science Hub in Dwingeloo laten we de spannende wetenschap en techniek van ASTRON op een toegankelijke manier zien. Je maakt kennis met de geschiedenis van de radiosterrenkunde, met de techniek van radiotelescopen en natuurlijk met gaswolken, pulsars en zwarte gaten!

Met radiostraling zijn we er voor het eerst achter gekomen wat onze plek in De Melkweg is. Daarom heet de Open Science Hub “De Melkweg.”  Je komt er achter wat je allemaal zou zien als je radio-ogen zou hebben. Je richt het model van de Dwingeloo Radio Telescoop op hemellichamen en ontdekt wat er allemaal in het heelal te vinden is.

In De Melkweg combineren we filmpjes, proefjes en spelletjes. Want je ontdekt het meeste door zelf dingen te doen!

Informatie: www.opensciencedrenthe.nl

 

Nationaal Park Dwingelderveld

Een trekpleister voor iedereen die van natuur houdt!

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een bijna 4000 hectare groot nat heide- en bosgebied in het zuidwesten van Drenthe met een vrijwel ongestoorde horizon. In dit gebied kunnen bijzondere dieren leven, die in andere landschappen minder kansen hebben. Het gebied wordt voor het grootste deel beheerd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De terreinbeheerders krijgen hulp van twee gescheperde schaapskudden. Deze schaapskudden dragen in belangrijke mate bij aan het beeld op het Dwingelderveld. Naast natuur en landschap kent het Dwingelderveld bijzondere cultuurhistorische waarden en uitgebreide mogelijkheden voor natuurgerichte recreatie. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee mindervalidenpaden kunnen recreanten en vakantiegangers de natuur ontdekken. In het recente verleden is het areaal natte heide enorm toegenomen. Het NP Dwingelderveld profileert zich dan ook als het grootste natte heidegebied van West Europa. In een gebied met natte heide groeit niet alleen (dop)heide maar een bonte verzameling van vele, vaak zeldzame planten die zich hier thuis voelen. Maar het Dwingelderveld herbergt ook bossen, vennen en gebieden met droge heide.

Sint Nicolaaskerk

In het midden van ons dorp staat de al eeuwen oude Sint Nicolaaskerk, eigendom van de hervormde gemeente Dwingeloo. Deze kerk, die op de nationale monumentenlijst staat, is te bezichtigen van 1 mei t/m eind augustus op dinsdag en donderdag van 13.30 ­- 16.00 uur. Namens de stichting Sint Nicolaaskerk wordt u rondgeleid door vrijwilligers.

Voor mooie wandel- of fietsroutes kunt u kijken op http://www.eindjeomindrenthe.nl en voor meer informatie of bezienswaardigheden  www.zuidwestdrenthe.nl of www.drenthe.nl/zuidwest

Een mooie route door het Nationaal Park Dwingelderveld is bijvoorbeeld: www.drenthe.nl/fietsen-wandelen. Ook kunt u al wandelend genieten van de mooie omgeving van Dwingeloo door middel van de dwingeler ommetjes, zoals Mars, Leda of Uranus. De 10 mooiste wandelingen in het Dwingelderveld staan duidelijk weergegeven in een blog van www.mamisdehortop.nl.

Voor meer interessante uitjes in de omgeving:

Theater Diever www.globetheaterdiever.nl
Diverse theater-familievoorstellingen

Activiteiten Koloniehof Frederiksoord: www.proefkolonie.nl

De Drentse Koe www.drentsekoe.nl 
Een leuk uitje voor de kinderen is speel- en ijsboerderij de Drentse Koe in Ruinerwold.

De Brinkdagen in de zomer iedere woensdag.
Braderie met ambachten, optredens en diverse activiteiten van 10.00 – 17.00.