Wat u zoal in de omgeving van Dwingeloo aantreft

Dwingeloo telt talrijke ateliers, galeries en andere bezienswaardigheden voor de kunstliefhebber. Dit varieert van kleding- tot keramisch atelier. Ook verschillende musea in de buurt zijn een bezoek waard. Maar vergeet niet het openluchtzwembad met grote speelweide, speel- en ijsboerderij De Drentse Koe, het Drents Museum, het Boomkroonpad. Veel is mogelijk met Dwingeloo als uitvalsbasis.

Schaapskuddes

De schaapherder loopt dagelijks met zijn schaapskudde op het Dwingelderveld. Iedere dag rond 17.00 uur keert hij terug met zijn kudde en kunnen kinderen de schapen aaien en knuffelen tijdens het knuffelkwartiertje. Deze kooi ligt aan Achter ’t Zaandt in Dwingeloo.

an-de-esch-fotos (44)

Kijk naar de sterren in het Planetron

In de winterperiode organiseert het Planetron in Dwingeloo nog een aantal sterrenkijkavonden. Een bijzondere belevingsavond voor jong en oud over verre mysterieuze werelden, die bij helder weer wordt afgesloten met een kijkje naar Saturnus door de grootste optische telescoop van Nederland. Menigeen ervaart sterren kijken als moeilijk en mysterieus. Toch hoeft dit niet zo te zijn! Tijdens een avondvullend programma in het Planetron wordt sterrenkunde op boeiende wijze duidelijk gemaakt. De beelden op het grote koepelscherm van maar liefst 350 vierkante meter illustreren het verhaal. Hierdoor is de sterrenkijkavond ook uitermate interessant voor schoolgaande jeugd. In het najaar zijn er sterrenkijkavonden op 30 november, 8, 15, 21, 27 en 29 december, 3, 5, 11, 19 en 25 januari, aanvangstijd 20.00 uur.

Reserveren kan via www.planetron.nl

Dwingelderveld heeft nachtwandelroute

Natuurmonumenten opent in Nationaal Park Dwingelderveld een nachtwandel-route. Daarmee heeft het natuurgebied de primeur in Nederland. Kom en beleef de duisternis!

De nachtwandelroute (5,3 km) is een proef en biedt wandelaars de mogelijkheid om ’s nachts een wandeling te maken en te genieten van de duisternis. Bordjes voorzien van een symbool in fluorescerende verf wijzen wandelaars de weg.

Blaffend ree

Boswachter Andre Donker is enthousiast: ’in het Dwingelderveld kan het nog echt donker zijn en is de sterrenhemel prachtig. We nodigen mensen uit om daarvan te komen genieten. Met een nachtwandeling ontdekken mensen een heel andere kant van het Dwingelderveld. Afhankelijk van het seizoen horen mensen met een beetje geluk de roep van een bosuil, een ree blaffen of een kikkerconcert.’ Omdat de duisternis het zicht beperkt, komen andere zintuigen aan bod. ’De geuren ’s nachts lijken veel intenser.’

Nachtwandelroute

Om de rust van de dieren te bewaren is het Dwingelderveld tussen zonsondergang en zonsopkomst afgesloten voor publiek. Met de nachtwandelroute wil Natuurmonumenten mensen de ruimte bieden om ’s nachts toch door het gebied te kunnen wandelen.

Stilte

Bang dat de rust verstoort wordt, is Donker niet. ’Mensen die de nachtwandelroute lopen, komen juist om te genieten van de stilte en het donker. Die gooien niet hun eigen glazen in.’ Als de proef slaagt, blijft de nachtwandelroute permanent in het Dwingelderveld.

Nachtlampje mee

De route start bij de parkeerplaats van het zwembad ’De Paasbergen’ aan het Anserpad 2 in Dwingeloo. Boswachter Donker adviseert nachtwandelaars hoogstens een klein zaklampje mee te nemen om de markering te vinden. ’Hoe meer licht, hoe minder mensen van de duisternis kunnen genieten.’ Kom en beleef deze unieke nachtwandelroute!

Nationaal Park Dwingelderveld

Een trekpleister voor iedereen die van natuur houdt!

Het Nationaal Park Dwingelderveld bestaat in 2016 25 jaar. Dwingelderveld is een bijna 4000 hectare groot nat heide- en bosgebied in het zuidwesten van Drenthe met een vrijwel ongestoorde horizon. In dit gebied kunnen bijzondere dieren leven, die in andere landschappen minder kansen hebben. Het gebied wordt voor het grootste deel beheerd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De terreinbeheerders krijgen hulp van twee gescheperde schaapskudden. Deze schaapskudden dragen in belangrijke mate bij aan het beeld op het Dwingelderveld. Naast natuur en landschap kent het Dwingelderveld bijzondere cultuurhistorische waarden en uitgebreide mogelijkheden voor natuurgerichte recreatie. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee mindervalidenpaden kunnen recreanten en vakantiegangers de natuur ontdekken. In het recente verleden is het areaal natte heide enorm toegenomen. Het NP Dwingelderveld profileert zich dan ook als het grootste natte heidegebied van West Europa. In een gebied met natte heide groeit niet alleen (dop)heide maar een bonte verzameling van vele, vaak zeldzame planten die zich hier thuis voelen. Maar het Dwingelderveld herbergt ook bossen, vennen en gebieden met droge heide. Dwingelderveld behoort tot het stelsel van de Nationale Parken in Nederland en maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland. Natura 2000 gebied wat betekent dat het behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa….

Activiteiten Koloniehof Frederiksoord: Foodzoekers

Boekweit is een heel voedzaam (onkruid) is werd vroeger verbouwd in de Koloniën. De bedoeling is om nieuwe velden te gaan verbouwen. Hiervan worden ‘nieuwe’ producten ontwikkeld die in de Koloniën te verkrijgen zijn (horeca etc.) Voorbeelden van producten met boekweit zijn o.a. watergruwel.Voor groepen en bedrijven organiseert Bouwe de Ruiter inspirerende excursies en proeverijen. Je kunt kennis maken met de rijke en unieke smaak van oude rassen en gewassen en je proeft de zelfgemaakte producten.Voor groepen en bedrijven kunnen ze ook een culinaire ‘jamsessie’ verzorgen. Je gaat dan koken met bijzondere producten van het land. Bouwe organiseert in de zomermaanden (voor gezinnen met kinderen) vanaf de Koloniehof het programma “Foodzoekers”: Ontdek hoe lekker en gezond voedsel wordt gemaakt tijdens de foodzoekers-middagen op de Koloniehof in Frederiksoord Voor kinderen en ouders zijn er leerzame activiteiten zoals boter karnen, mosterd maken, graan malen, bijen spotten, wormen zoeken, groenten en kruiden herkennen, gras determineren, aardappels rooien, appels proeven,crêpes-pannekoeken bakken.

In museum de Koloniehof in Frederiksoord beleeft de bezoeker de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid middels een aantal informatieve tentoonstellingen en door het bezichtigen van een plaggenhut, een echt koloniehuisje met akkertjes. Daarnaast wordt de bezoeker in de nieuwe tentoonstelling Welkom toen, welkom nu in de Proeftuin van Weldadigheid, meegenomen in het verhaal hoe de Maatschappij op basis van het unieke gedachtengoed en de geschiedenis een nieuwe betekenis aan het gebied geeft. Deze tentoonstelling start met een film over de ontstaansgeschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid en de visie van generaal Johannes van den Bosch. In de Koloniën van Weldadigheid in en rondom Frederiksoord wordt er gewerkt aan de ‘proeftuin van Weldadigheid’ waarin ondernemers worden gestimuleerd om innovaties te ontwikkelen op het gebied van sociaal ondernemerschap, duurzaamheid en vrijetijdseconomie.

Kijk voor meer info op: www.welkomtoenwelkomnu.nl

Sint Nicolaaskerk

In het midden van ons dorp staat de al eeuwen oude Sint Nicolaaskerk, eigendom van de hervormde gemeente Dwingeloo. Deze kerk, die op de nationale monumentenlijst staat, is te bezichtigen van 1 mei t/m eind augustus op dinsdag en donderdag van 13.30 ­- 16.00 uur. Namens de stichting Sint Nicolaaskerk wordt u rondgeleid door vrijwilligers.

Voor mooie wandel- of fietsroutes kunt u kijken op http://www.eindjeomindrenthe.nl en voor meer informatie of bezienswaardigheden  www.hetnationaleparkvandrenthe.nl of www.drenthe.nl

Voor meer interessante uitjes in de omgeving:

Theater Dieverwww.globetheaterdiever.nl
Diverse theater-familievoorstellingen

De Drentse Koe www.drentsekoe.nl 
Een leuk uitje voor de kinderen is speel- en ijsboerderij de Drentse Koe in Ruinerwold.

De Brinkdagen in de zomer iedere woensdag.
Brinkdagen op woensdag in de zomer
Braderie met ambachten, optredens en diverse activiteiten van 10.00 – 21.00.