Wat u zoal in de omgeving van Dwingeloo aantreft

Dwingeloo telt talrijke ateliers, galeries en andere bezienswaardigheden voor de kunstliefhebber. Dit varieert van kleding- tot keramisch atelier. Ook verschillende musea in de buurt zijn een bezoek waard. Maar vergeet niet het openluchtzwembad met grote speelweide, speel- en ijsboerderij De Drentse Koe, het Drents Museum, het Boomkroonpad. Veel is mogelijk met Dwingeloo als uitvalsbasis.

Schaapskuddes

De schaapherder loopt dagelijks met zijn schaapskudde op het Dwingelderveld. Iedere dag rond 17.00 uur keert hij terug met zijn kudde en kunnen kinderen de schapen aaien en knuffelen tijdens het knuffelkwartiertje. Deze kooi ligt aan Achter ’t Zaandt in Dwingeloo.

an-de-esch-fotos (44)

Kijk naar de sterren in het Planetron

Het Planetron in Dwingeloo organiseert nog een aantal sterrenkijkavonden. Een bijzondere belevingsavond voor jong en oud over verre mysterieuze werelden, die bij helder weer wordt afgesloten met een kijkje naar Saturnus door de grootste optische telescoop van Nederland. Menigeen ervaart sterren kijken als moeilijk en mysterieus. Toch hoeft dit niet zo te zijn! Tijdens een avondvullend programma in het Planetron wordt sterrenkunde op boeiende wijze duidelijk gemaakt. De beelden op het grote koepelscherm van maar liefst 350 vierkante meter illustreren het verhaal. Hierdoor is de sterrenkijkavond ook uitermate interessant voor schoolgaande jeugd. In het voorjaar zijn er sterrenkijkavonden op 26 en 30 april, 2, 3, 11 en 25 mei, aanvangstijd 20.00 uur.

Reserveren kan via www.planetron.nl

Dwingelderveld heeft nachtwandelroute

De nachtwandelroute (5,3 km) biedt wandelaars de mogelijkheid om ’s nachts een wandeling te maken en te genieten van de duisternis. Bordjes voorzien van een symbool in fluorescerende verf wijzen wandelaars de weg.

Blaffend ree

Boswachter Andre Donker is enthousiast: ’in het Dwingelderveld kan het nog echt donker zijn en is de sterrenhemel prachtig. We nodigen mensen uit om daarvan te komen genieten. Met een nachtwandeling ontdekken mensen een heel andere kant van het Dwingelderveld. Afhankelijk van het seizoen horen mensen met een beetje geluk de roep van een bosuil, een ree blaffen of een kikkerconcert.’ Omdat de duisternis het zicht beperkt, komen andere zintuigen aan bod. ’De geuren ’s nachts lijken veel intenser.’

Nachtlampje mee

De route start bij de parkeerplaats van het zwembad ’De Paasbergen’ aan het Anserpad 2 in Dwingeloo. Boswachter Donker adviseert nachtwandelaars hoogstens een klein zaklampje mee te nemen om de markering te vinden. ’Hoe meer licht, hoe minder mensen van de duisternis kunnen genieten.’ Kom en beleef deze unieke nachtwandelroute!

Nationaal Park Dwingelderveld

Een trekpleister voor iedereen die van natuur houdt!

Het Nationaal Park Dwingelderveld bestaat in 2016 25 jaar. Dwingelderveld is een bijna 4000 hectare groot nat heide- en bosgebied in het zuidwesten van Drenthe met een vrijwel ongestoorde horizon. In dit gebied kunnen bijzondere dieren leven, die in andere landschappen minder kansen hebben. Het gebied wordt voor het grootste deel beheerd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De terreinbeheerders krijgen hulp van twee gescheperde schaapskudden. Deze schaapskudden dragen in belangrijke mate bij aan het beeld op het Dwingelderveld. Naast natuur en landschap kent het Dwingelderveld bijzondere cultuurhistorische waarden en uitgebreide mogelijkheden voor natuurgerichte recreatie. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee mindervalidenpaden kunnen recreanten en vakantiegangers de natuur ontdekken. In het recente verleden is het areaal natte heide enorm toegenomen. Het NP Dwingelderveld profileert zich dan ook als het grootste natte heidegebied van West Europa. In een gebied met natte heide groeit niet alleen (dop)heide maar een bonte verzameling van vele, vaak zeldzame planten die zich hier thuis voelen. Maar het Dwingelderveld herbergt ook bossen, vennen en gebieden met droge heide.

Sint Nicolaaskerk

In het midden van ons dorp staat de al eeuwen oude Sint Nicolaaskerk, eigendom van de hervormde gemeente Dwingeloo. Deze kerk, die op de nationale monumentenlijst staat, is te bezichtigen van 1 mei t/m eind augustus op dinsdag en donderdag van 13.30 ­- 16.00 uur. Namens de stichting Sint Nicolaaskerk wordt u rondgeleid door vrijwilligers.

Voor mooie wandel- of fietsroutes kunt u kijken op http://www.eindjeomindrenthe.nl en voor meer informatie of bezienswaardigheden  www.hetnationaleparkvandrenthe.nl of www.drenthe.nl

Voor meer interessante uitjes in de omgeving:

Theater Dieverwww.globetheaterdiever.nl
Diverse theater-familievoorstellingen

Activiteiten Koloniehof Frederiksoord: Foodzoekers https://www.welkomtoenwelkomnu.nl/

De Drentse Koe www.drentsekoe.nl 
Een leuk uitje voor de kinderen is speel- en ijsboerderij de Drentse Koe in Ruinerwold.

De Brinkdagen in de zomer iedere woensdag.
Braderie met ambachten, optredens en diverse activiteiten van 10.00 – 21.00.