Dwingeloo en omgeving

Kom jij genieten van de prachtige ongerepte natuur in Drenthe, ben jij een echte geschiedenis fanaat? Of wil je jouw vakantie een sportieve invulling geven? Onze B&B is het perfecte middelpunt van jouw keuze en de prachtige omgeving waarin de B&B ligt geeft jou alle mogelijkheden.

Ontdek Drenthe op jouw manier! Wij geven je graag wat inspiratie om alvast een beetje weg te dromen en jouw perfecte weekendje weg of vakantie te plannen!

Zoals het openluchtzwembad, wat nu omgetoverd is tot Beleefpark Dwingeloo. Je kunt er zwemmen, klimmen en bovenal ontdekken. Tussen de hoge bomen van het bos kun je onder andere muziek maken, balanceren, slingeren of een toneelstuk opvoeren. Om af te koelen kun je op zoek gaan naar de keienrivier of neem een duik in het zwembad. Over het hele terrein verspreid vind je houten speeltoestellen. Klim naar de – nagemaakte – Siepeltoren van Dwingeloo, bouw hutten van takken die je vindt in ons bos, volg het balanceerpad, trotseer het klimtoestel met slingertouw en klimnet of maak muziek op de levensgrote xylofoon. Uiteraard is op het terrein ook drinken, ijsjes en ander lekkers verkrijgbaar. Kortom, lekker buiten genieten!

Of geniet van een mooie tentoonstelling in het Drents Museum in Assen of ga op safari in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Veel is mogelijk met Dwingeloo als uitvalsbasis.

Schaapskuddes

De schaapherder loopt dagelijks met zijn schaapskudde op het Dwingelderveld. Iedere dag rond 17.00 uur keert hij terug met zijn kudde en kunnen kinderen de schapen aaien en knuffelen tijdens het knuffelkwartiertje. Deze kooi ligt aan Achter ’t Zaandt in Dwingeloo.

an-de-esch-fotos (44)

Kijk naar de sterren in het Planetron

Het Planetron in Dwingeloo organiseert nog een aantal sterrenkijkavonden. Een bijzondere belevingsavond voor jong en oud over verre mysterieuze werelden, die bij helder weer wordt afgesloten met een kijkje naar Saturnus door de grootste optische telescoop van Nederland. Menigeen ervaart sterren kijken als moeilijk en mysterieus. Toch hoeft dit niet zo te zijn! Tijdens een avondvullend programma in het Planetron wordt sterrenkunde op boeiende wijze duidelijk gemaakt. De beelden op het grote koepelscherm van maar liefst 350 vierkante meter illustreren het verhaal. Hierdoor is de sterrenkijkavond ook uitermate interessant voor schoolgaande jeugd.

Reserveren kan via www.planetron.nl

Dwingelderveld heeft nachtwandelroute

De nachtwandelroute (5,3 km) biedt wandelaars de mogelijkheid om ’s nachts een wandeling te maken en te genieten van de duisternis. Bordjes voorzien van een symbool in fluorescerende verf wijzen wandelaars de weg.

Blaffend ree

Boswachter Andre Donker is enthousiast: ’in het Dwingelderveld kan het nog echt donker zijn en is de sterrenhemel prachtig. We nodigen mensen uit om daarvan te komen genieten. Met een nachtwandeling ontdekken mensen een heel andere kant van het Dwingelderveld. Afhankelijk van het seizoen horen mensen met een beetje geluk de roep van een bosuil, een ree blaffen of een kikkerconcert.’ Omdat de duisternis het zicht beperkt, komen andere zintuigen aan bod. ’De geuren ’s nachts lijken veel intenser.’

Nachtlampje mee

De route start bij de parkeerplaats van het zwembad ’De Paasbergen’ aan het Anserpad 2 in Dwingeloo. Boswachter Donker adviseert nachtwandelaars hoogstens een klein zaklampje mee te nemen om de markering te vinden. ’Hoe meer licht, hoe minder mensen van de duisternis kunnen genieten.’ Kom en beleef deze unieke nachtwandelroute!

Nationaal Park Dwingelderveld

Een trekpleister voor iedereen die van natuur houdt!

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een bijna 4000 hectare groot nat heide- en bosgebied in het zuidwesten van Drenthe met een vrijwel ongestoorde horizon. In dit gebied kunnen bijzondere dieren leven, die in andere landschappen minder kansen hebben. Het gebied wordt voor het grootste deel beheerd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De terreinbeheerders krijgen hulp van twee gescheperde schaapskudden. Deze schaapskudden dragen in belangrijke mate bij aan het beeld op het Dwingelderveld. Naast natuur en landschap kent het Dwingelderveld bijzondere cultuurhistorische waarden en uitgebreide mogelijkheden voor natuurgerichte recreatie. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee mindervalidenpaden kunnen recreanten en vakantiegangers de natuur ontdekken. In het recente verleden is het areaal natte heide enorm toegenomen. Het NP Dwingelderveld profileert zich dan ook als het grootste natte heidegebied van West Europa. In een gebied met natte heide groeit niet alleen (dop)heide maar een bonte verzameling van vele, vaak zeldzame planten die zich hier thuis voelen. Maar het Dwingelderveld herbergt ook bossen, vennen en gebieden met droge heide.

Sint Nicolaaskerk

In het midden van ons dorp staat de al eeuwen oude Sint Nicolaaskerk, eigendom van de hervormde gemeente Dwingeloo. Deze kerk, die op de nationale monumentenlijst staat, is te bezichtigen van 1 mei t/m eind augustus op dinsdag en donderdag van 13.30 ­- 16.00 uur. Namens de stichting Sint Nicolaaskerk wordt u rondgeleid door vrijwilligers.

Voor mooie wandel- of fietsroutes kunt u kijken op http://www.eindjeomindrenthe.nl en voor meer informatie of bezienswaardigheden  www.hetnationaleparkvandrenthe.nl of www.drenthe.nl/zuidwest

Voor meer interessante uitjes in de omgeving:

Theater Dieverwww.globetheaterdiever.nl
Diverse theater-familievoorstellingen

Activiteiten Koloniehof Frederiksoord: https://www.proefkolonie.nl

De Drentse Koe www.drentsekoe.nl 
Een leuk uitje voor de kinderen is speel- en ijsboerderij de Drentse Koe in Ruinerwold.

De Brinkdagen in de zomer iedere woensdag.
Braderie met ambachten, optredens en diverse activiteiten van 10.00 – 21.00.